24 heinäkuun, 2024
Oma talous ja tiedonsaannin helppous

Oma talous ja tiedonsaannin helppous

Maailma muuttuu. Se pienenee vuosi vuodelta tiedonkulun helpottuessa alueelta toiselle. Kohta jokainen kolkka maailmassa on katettu nykytekniikalla – mutta siihen menee vielä onneksi aikaa.

Länsi-eurooppalainen ja samalla suomalainen elämäntapa on täysin erilainen kuin amerikkalainen elämäntapa, silti katselemme paljon amerikkalaisia elokuvia ja ihmettelemme amerikkalaisten presidenttien käyttäytymistä, ovat ne sitten entisiä elokuvanäyttelijöitä tai entisiä rakennuttaja miljardöörejä. Samalla ihmettelemme, miksi Afganistanissa soditaan jälleen, tai miksi Afrikassa on monilla alueilla nälänhätä, tai miksi Kiinan hallitus rajoittaa alaikäisten tietokonepelaamisen internetissä kolmeen tuntiin viikossa.

Nämä kaikki liittyvät siihen tosiaan, että vaikka me asumme kaikki tällä samalla maapallolla, me olemme erilaisia ja meillä on myös erilaiset kulttuuritaustat. Esimerkiksi täällä Suomessa ei ole mahdollista ostaa viinaa kaupasta, mutta meiltä löytyy minikasinot lähes joka toisesta kaupasta ja yleensäkin rahapelaaminen on suosittua aikuisten parissa. Muualla maailmassa näitä pelejä ei ole vapaasti saatavilla ja pelaaminen on sitä kautta rajatumpaa.

Oman talouden hallinta

Vielä muutama vuosi sitten, jos halusit tai tarvitsit lainaa, vaikka remontoidaksesi kodin tai ostaaksesi jotain isompaa, sinun piti varata aika pankissa – ja useimmiten vielä siinä omassa pankkikonttorissa. Pankkiin mentiin ja pankissa neuvoteltiin käytännössä lakki kädessä, mutta nykyään sekin on pitkälti muuttunut online palavereiksi, ja pankkien rinnalle ovat tulleet kymmenet vapaan markkinan rahoitusvaihtoehdot.

Nämä rahoitus- ja lainaneuvottelut voidaan nykyään käydä jopa omalla mobiilipuhelimella ilman, että puhut edes kenenkään kanssa ja saat useamman lainatarjouksen täyttämällä vain yhden hakemuksen – ja saat niitä tarjouksia useimmiten jo minuuteissa. Myös se sinun lähipankkisi on joutunut nopeuttamaan lainakäsittelyitään, mutta vieläkin useasti nopein vastaus tulee suoraan vapailta markkinoilta.

Samalla kun pankkien ja lainamarkkinoiden kilpailu on koventunut ja rahaa tarvitseville on tullut uusia mahdollisuuksia, on myös sijoitusmarkkinoille tullut uusia palveluita ja kokonaisuuksia. Tähänkin on vaikuttanut niin tekniikan kehitys, tiedonsaannin helppous kuin myös ihmisten lisääntynyt vapaa-aika. Nyt kun ihmisillä on entistä enemmän aikaa tehdä, mitä he haluavat, ja entistä parempi tiedonsaanti – myös sijoitusasiat ovat alkaneet kiinnostaa muutenkin kuin vain rahan laittamisessa omalle tilille.

Tiedonsaanti on nopeata ja helppoa

Vielä joitakin vuosia sitten, kun internet aloitti maailmanvalloituksensa, ei ollut vain yhtä voittavaa hakukonetta. Tiedonnälkäiset nettikäyttäjät käyttivät useita eri hakukoneita, ja niiden hakutulokset olivat erilaisia – mutta vuosien aikana internetin tietomäärä on kasvanut niin suurella vauhdilla, että ihmismieli ei pysty enää edes käsittämään sitä tietomäärää, mitä netin kautta on vapaasti saatavilla.

Se on myös entistä nopeammin ja helpommin saatavilla, koska meillä on kaikilla taskussamme mukana älypuhelin, jossa on internet selain, joka päästää meidät koska tahansa ja missä tahansa etsimään tietoa nopeasti – kuinka monta kertaa olet itse esimerkiksi kaupassa ollessasi tarkastanut reseptin älypuhelimella nettiin menemällä?

Tai se, että ennen tarkastit televisio-ohjelmat lehdestä – mutta silloin olikin vain pari kanavaa, joita katseltiin. Kuinka monta kanavaa omassa televisiossasi on nykyään, vai oletko sinäkin jo siirtynyt täysin katselemaan suoratoistokanavien loppumatonta antia? Kuinka monta suoratoistokanavanipun sopimusta itselläsi on?

Vapaa-ajan ja työn häilyvä raja

Ennen oli myös selkeämpää se raja, mikä oli työtä ja mikä vapaa-aikaa. Se raja oli jo haalentunut ennen vuotta 2020, mutta viimeiset vuodet ovat hävittäneet sitä rajaa entisestään etätyön lisääntyessä maailmanlaajuisesti – suurin osa niistä töistä, jotka voidaan tehdä kotona, tehdään kotona. Mikä sitten on enää vapaa-aikaa ja mikä työaikaa, ja kuinka paljon oikeasti tehdään töitä tuntimääräisesti viikossa alkaa olla vaikea laskea? Älypuhelimemme kun tuovat ne sähköpostit ja asiakkaiden sosiaalisen median ja pikaviestimien viestit meille koko 24 tuntia vuorokaudesta, ja on meistä itsestämme useimmiten kiinni, miten suhtaudumme niihin. Kuinka paljon sinä olet jo nyt antanut omasta vapaa-ajastasi työllesi ja asiakkaillesi?

Samalla voidaan jo oikeasti kysyä, minne koko maailma on menossa? Jos meille uskotellaan, että sähköautoilu on ilmastoteko, vaikka jokaisen auton valmistaminen on melkoinen painolasti ympäristölle. Tai kun tiedetään, että monet maapallon alueista ovat vielä pitkällä takamatkalla edes ajattelussa, että maassa olisi sellainen infrastruktuuri, että maa edes olisi kunnon sähköverkossa, tai että autot olisivat sähköautoja, kun nytkin autokanta on vuosikymmeniä vanha…

Kun seuraavan kerran pysähdyt, vaikka kahvikupposelle, älä ala heti manata omaa tilannettasi töissä. Muista, että miljoonilla ihmisillä on takuu varmasti huonommat oltavat kuin sinulla.


Muuta luettavaa muualta

Somemarkkinointi – tavoita asiakkaasi sosiaalisessa mediassa

Somemarkkinointi on tehokas tapa tavoittaa asiakkaat sosiaalisen median kanavissa. Somemarkkinoinnin avulla yritykset voivat lisätä brändin näkyvyyttä, luoda vuorovaikutteista sisältöä ja tavoittaa uusia asiakkaita. Somemarkkinoinnin avulla voidaan myös rakentaa yhteisöllisyyttä ja asiakassuhteita. Somemarkkinointi tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet markkinoinnin suunnitteluun ja toteutukseen, mutta menestyminen vaatii kohderyhmän tuntemusta ja jatkuvaa sitoutumista. Kun somemarkkinointi on toteutettu oikein, se voi tuoda merkittäviä tuloksia ja kasvattaa yrityksen myyntiä ja brändin arvoa.

Asuntolainaa otetaan myös sijoitusasunnon ostamista varten

Asuntolainan lisäksi monet ihmiset harkitsevat sijoitusasunnon hankkimista. Sijoitusasunnon hankkiminen tarkoittaa asunnon ostamista tarkoituksena vuokrata se edelleen. Sijoitusasunto sijoituksena, joka voi tuottaa lisätuloja vuokratuottojen muodossa. Sijoitusasuntolaina voi olla myös yksi vaihtoehto asunnon hankkimista varten.

Vastaa