3 x ovelat verkkopankkihuijaukset, joita on syytä varoa

3 x ovelat verkkopankkihuijaukset, joita on syytä varoa

Verkkopankkihuijaukset ovat muuttuneet yhä yleisemmiksi. Rikolliset yrittävät saada tavallisten ihmisten verkkopankkitunnuksia selville mitä ovelimmilla tavoilla. Harva se viikko saamme lukea uutisista uudesta huijauksesta, jonka avulla uhrin tili on onnistuttu tyhjentämään. 

Tässä artikkelissa käymme läpi kolme erilaista huijaustapaa, joilla verkkopankkitunnuksia on koitettu kalastella viime aikoina. Lukemalla osaat varautua ja tunnistaa huijareiden metkut ennen kuin on liian myöhäistä!

Verkkopankkihuijaukset ovat siirtyneet sähköpostista tekstareihin

Huijaussähköpostit ovat vanha juttu, mutta nyttemmin rikolliset lähettävät huijausviestejä myös tekstiviestillä. Tekstiviestissä joko luvataan rahaa tai pelotellaan jollain asialla, jonka vuoksi viestin vastaanottajan tulisi kiireen vilkkaa antaa verkkopankkitunnuksensa. 

Aiemmin huijaustekstiviestit oli helppo tunnistaa huonosta suomenkielestä, oudoista linkeistä sekä epäilyttävästä lähettäjän numerosta. Nykyään huijarit osaavat kuitenkin lähettää viestit niin, että ne näyttävät saapuvan viralliselta taholta. Viestit myös saapuvat samaan viestiketjuun, jossa kyseisen lähettäjän oikeatkin viestit ovat. 

Usein huijaustekstiviesti sisältää linkin sivulle, jossa viestin vastaanottajan tulisi kirjautua sisään verkkopankkiinsa tai antaa muita henkilökohtaisia tietojaan. Tällaisia viestejä on lähetetty muun muassa S-Pankin nimissä. Myös verotoimiston nimissä on lähetetty huijausviestejä veronpalautuksiin liittyen.

Lue, miten voit tunnistaa huijareiden lähettämät tekstiviestit >>

Jopa aidon näköinen nettisivu voi olla tietojenkalasteluyritys

Rikolliset saattavat lähettää siis uhrille tekstiviestin, jossa on linkki esimerkiksi aidon näköiselle verkkopankin kirjautumissivulle. Rikolliset saavat tunnukset käsiinsä, mikäli kirjoitat ne huijaussivulle. Tekstiviestissä olevan linkin klikkaaminen saattaa lisäksi päästää haittaohjelman puhelimeesi.

Tekstiviestien lisäksi huijarit ovat onnistuneet saamaan tekaistuja verkkopankkien kirjautumissivuja myös hakukoneiden hakutuloksiin. Jos menet verkkopankkiisi vaikkapa Googlen hakutulosten kautta, saattaa sivu ollakin rikollisten tekemä. Kirjautuessasi verkkopankkiin he ottavat tilisi haltuun. Luulet hyväksyväsi tavallisen laskun maksun, mutta todellisuudessa hyväksytkin rikollisen oman tilisiirron, jolla hän tyhjentää tilisi. 

Huijareiden tekaisemia verkkopankkisivustoja on tehty ainakin Nordean nimissä. Sivu on niin aidon näköinen, että sitä voi olla mahdotonta tunnistaa väärennökseksi. Pankkien sosiaalisen median tilejä on myös väärennetty ja levitetty valesivuston linkkiä sitä kautta. 

Näin etenee yksi maailman suurimmista huijauksista, joita kryptovaluutoilla on koskaan tehty >>

Verkkopankkitunnukset saatetaan huijata myös puhelimitse

Aivan kuin sähköpostit, tekstiviestit ja valesivustot netissä eivät vielä riittäisi! Rikolliset ovat onnistuneet kalastelemaan verkkopankkitunnuksia myös puhelimen välityksellä. Huijarit tekeytyvät viranomaisiksi tai pankin virkailijoiksi, jotka jonkun uskottavan, tunteita herättävän syyn varjolla tarvitsevat verkkopankkitunnukset.

Yle uutisoi, kuinka Itä-Suomessa huijari oli tekeytynyt poliisiksi. Hän oli soittanut vanhemmalle henkilölle ja väittänyt, että henkilön pankkikortti oli kopioitu henkilön asioidessa lähikaupassaan. Rikoksen selvittämistä varten henkilön piti antaa verkkopankkitunnuksensa. Valitettavasti tämä huijaus onnistui ja kyseinen henkilö menetti tuhansia euroja rahaa. 

Huijausta voi olla vaikea havaita, sillä rikolliset ovat saattaneet muuttaa myös puhelinnumeron uskottavaksi. Huijauspuhelut ovat esimerkiksi näyttäneet tulevan poliisin vaihteen numerosta. 

Verkkopankkihuijaukset tunnistaa aina tästä yhdestä asiasta

Rikollisten tekemät kalasteluyritykset verkkopankkitunnuksien saamiseksi ovat viime vuosina muuttuneet selvästi ovelimmiksi. Huijausta voi olla erittäin vaikeaa tunnistaa. 

Tärkeintä on muistaa se, että viranomaiset tai pankin virkailijat eivät koskaan kysy verkkopankkitunnuksia. Verkkopankkitunnuksien kysyminen on aina epäilyttävä merkki ja kielii siitä, että kyseessä on huijaus. 

Jos epäilet, että sinulta yritetään huijata verkkopankkitunnuksia, ilmoita asiasta poliisille. Mikäli olet joutunut huijauksen uhriksi, soita hätäkeskukseen ja pankkiisi.

Huolehdi tilisi turvallisuudesta! Näin teet sen >>

4 thoughts on “3 x ovelat verkkopankkihuijaukset, joita on syytä varoa

Vastaa