Opintolainan korko on useimmiten sidottu 12 euriboriin, joka on viime kuukausina noussut ennätystahtiin. Aiemmin halpana pidetty opintolaina ei välttämättä olekaan sitä enää tulevaisuudessa. Lue, miten opintolainan korko määräytyy ja mitkä ovat eri pankkien opintolainan korot!
Näin opintolaina haetaan
Opintolaina on helppo hakea ja siihen ei tarvitse takaajia. Valtio takaa opintolainan. Opintolainan valtiontakaus haetaan Kelasta ja sen voi hakea samalla, kun hakee opintorahaa.
Kun olet saanut Kelalta myöntävän päätöksen valtiontakauksesta, voit valita, mistä pankista haluat hakea opintolainan. Opintolainaa on mahdollista hakea kaikista suurimmista pankeista. Netissä hakeminen on mahdollista, mikäli sinulla on jo pankin verkkotunnukset käytössäsi. Jos et ole vielä kyseisen pankin asiakas, voit varata ajan konttoriin tai etätapaamiseen. Monilla pankeilla on verkkosivuillaan hakemus opintolainaa varten.
Opintolainan korko muodostuu pankin marginaalikorosta sekä viitekorosta. Viitekorko on joko euribor tai pankin oma Prime-korko. Marginaalikorko on suhteellisen pysyvä, mutta viitekorko voi nousta tai laskea. Jos opintolainan viitekorko on sidottu esimerkiksi 12 kk euriboriin, se tarkoittaa, että lainan korkoa tarkistetaan 12 kuukauden välein. Korko voi nousta tai laskea sen mukaan, mikä on 12 kk euriborin taso tarkistuspäivänä.
Opintolainasta on puhuttu aiemmin halpana lainana, sillä lainaan ei tarvitse vakuuksia ja korkotaso oli alle nollan. Lisäksi lainan takaisinmaksuaikataulu on melko joustava. Koska opintolainan sai “ilmaiseksi” ja korot olivat nollissa, oli opintolainalla helppo tehdä voittoa sijoittamalla laina esimerkiksi rahastoihin tai osakkeisiin.
Nyt euriborit ovat kuitenkin nousseet, joten useimpien opintolainojenkin korot nousevat. Opintolaina ei enää ole yhtä “halpaa” lainaa kuin aiemmin, sillä euriborin nousu vaikuttaa myös opintolainan korkoihin.
Miten opintolainan korko määräytyy eri pankeissa?
Suurin osa pankeista on sitonut opintolainan viitekoron 12 kk euriboriin. Artikkelin kirjoitushetkellä 12 kk euribor huitelee 2,6 prosentin tietämillä. Viitekoron lisäksi tulee pankin oma marginaalikorko.
Opintolainaa on mahdollista hakea useimmista kivijalkapankeista. Seuraavaksi olemme koonneet hieman vertailua opintolainoista eri pankeissa. Muistathan tarkistaa ajantasaiset tiedot pankin omasta palvelusta ennen lainasopimuksen tekoa!
Ålandsbankenilta voi hakea opintolainaa: pankin asiakkaalle hakemuksen teko onnistuu netin kautta. Pankin sivuilta ei löytynyt selkeää tietoa opintolainan viitekorosta. Ålandsbankenin oma Prime -viitekorko on artikkelin kirjoitushetkellä 1,00 %.
OP:lla viitekoron päälle lisätään 0,5 % marginaali. Opintolainan viitekorko on joko 12 kk euribor tai pankin oma viitekorko. OP:n oma Prime-korko on kirjoitushetkellä 0,75 %.
S-Pankki käyttää tällä hetkellä viitekorkona 3 kk euriboria. Tämän päälle lisätään vielä 0,5 % marginaali. S-Pankki aikoo siirtyä käyttämään viitekorkona 12 kk euriboria lähitulevaisuudessa.
Danske Bankissa käytetään viitekorkona 12 kk euribor korkoa. Pankin oma marginaali on 0,5 prosenttia.
Nordeassa marginaali on 0,5 % ja sen lisäksi tulee 12 kk euribor koron mukainen korko-osuus.
Myös POP Pankki tarjoaa opintolainaa. Opintolainan korko ei kuitenkaan ole nähtävillä pankin nettisivuilla.
Marginaali- ja viitekorkojen lisäksi kannattaa verrata lainan muita kuluja, kuten avausmaksuja ja palvelumaksua erillisistä nostoista tai lainasumman korottamisesta.
Opintolainan korko maksetaan lainan nostamisen päätyttyä
Opintolainan takaisinmaksu alkaa yleensä noin kaksi vuotta opintojen päättymisen jälkeen. Maksettavan kuukausierän suuruus riippuu siitä, kuinka pitkä laina-aika pankin kanssa on sovittu. Opintolainan korko kertyy myös opintojen aikana, vaikkei koko lainasummaa olisi vielä nostettu.
Opintolainan korkoja ei kuitenkaan makseta silloin, kun opinnot ovat vielä kesken ja lainaa nostamatta. Korot pääomitetaan, eli lisätään lainapääomaan yleensä kaksi kertaa vuodessa. Kun opintotukikuukaudet ja samalla opintolainan nostaminen ovat päättyneet, lainan korot pääomitetaan vielä yhden lukukauden ajan tämän jälkeen.
Opintojen aikana kertyneet korot maksetaan takaisin opintojen päätyttyä samalla kun lyhennät lainaa ja maksat takaisinmaksun aikana kertyvää korkoa. Opintolainaa ei kannata maksaa takaisin vielä opiskeluaikana opintolainahyvityksen vuoksi: jos maksat lainaa pois ennen valmistumista, pienennät opintolainahyvitykseen oikeuttavaa summaa. Valmistuttuasi saat siten vähemmän hyvitystä, vaikka lainasummasi on oikeasti ollut suurempi.
One thought on “Opintolainan korko nousee – hei hei halpa laina?”