25 kesäkuun, 2024
Paljonko sähkön hinta nousee? Karmiva ennuste

Paljonko sähkön hinta nousee? Karmiva ennuste

Se, paljonko sähkön hinta nousee, on ollut kiivaana puheenaiheena jo useamman kuukauden. Nykyinen hintataso on jo poikkeuksellisen korkea ja ajanut kotitalouksia maksuvaikeuksiin. Ikävä ennuste talvelle 2023 on, että sähkön hinnan odotetaan nousevan vieläkin korkeammaksi. Paljonko sähkön hinta nousee ja mitkä asiat vaikuttavat hintakehitykseen?

Sähkön hinta on noussut ennätyksellisen paljon

Vuonna 2022 suomalaiset ovat kokeneet ennen kokemattoman rajuja nousuja sähkön hinnassa. Vielä alkuvuonna sähköä sai parhaimmillaan muutamalla sentillä per kilowattitunti, mutta ne ajat ovat nyt historiaa. 

Sähkön hinnan kova nousu juontaa juurensa Ukrainan sotaan. Venäjän aloittamien sotatoimien vuoksi polttoaineen saatavuus muuttui epävarmemmaksi ja hinnat alkoivat nousta. Suomessa sähkön hintaa nostaa myös uuden ydinvoimalan Olkiluoto 3:n käyttöönoton viivästyminen. 

Pankkihuijauksia on liikkeellä! Näin suojelet tiliäsi huijareilta >>

Kesällä 2022 monet sähköyhtiöt lopettivat toistaiseksi voimassa olevien sähkösopimusten tarjoamisen. Sähköyhtiöitä ajautui vaikeuksiin ja jopa konkurssiin aiemmin tehtyjen edullisten sähkösopimusten vuoksi: yhtiöt tekivät merkittävää tappiota, koska sopimukset edellyttivät niitä tarjoamaan asiakkailleen sähköä huomattavasti nykyisiä hintoja edullisemmin. Määräaikaisia sähkösopimuksia sai kesällä 2022 edullisimmillaan noin 25 snt / kWh, joka on yli viisinkertainen hinta verrattuna alkutalven hintoihin. 

Syyskuussa 2022 pörssisähkön keskihinta oli noussut jo 26,66 senttiin kilowattitunnilta. Artikkelin julkaisuhetkellä lokakuussa 2022 paras hinta 24 kk määräaikaiselle sopimukselle on 30,34 snt / kWh. Toistaiseksi voimassa olevien sähkösopimusten hinnat ovat suorastaan tähtitieteelliset, eikä kyseisiä sopimuksia moni yhtiö enää edes tarjoa. VertaaEnsin.fi sivustolla tehdyssä vertailussa toistaiseksi voimassa olevia sähkösopimuksia tarjoaa vain Fortum.  

Tämä maa liittyy mukaan euroon vuonna 2023 >>

Paljonko sähkön hinta nousee vuoteen 2023 siirryttäessä?

Paljonko sähkön hinta nousee loppuvuodesta? Mitä sähkö maksaa vuonna 2023? Sähkön hintakehitystä on vaikeaa ennustaa tarkasti, mutta eri analyytikoilla on omat näkemyksensä. Sähkön tulevaa hintaa voi päätellä sähköfutuurien hinnoista. 

Futuurien perusteella sähkön hinta nousee joulukuussa 2022 yli 40 sentin per kilowattitunti. Kallein hinta sähkölle on alkuvuodesta 2023, kun sähkön hinta rikkoo 50 sentin rajan. Huhtikuussa 2023 sähkön hinnan odotetaan kuitenkin laskevan kesän 2022 tasolle.

Kesällä 2023 sähkö on näillä näkymin suhteellisen edullista, noin 7 snt / kwh. Hinta nousee loppuvuonna 2023, mutta nousu on selvästi maltillisempaa verrattuna vuoden 2022 hintoihin.  

Se, paljonko sähkön hinta nousee, riippuu kuitenkin myös muista tekijöistä kuin futuureista. Vaikka esimerkiksi Suomessa saataisiin vuonna 2023 tuotettua kaikki sähkö omavaraisesti lisäämällä tuulivoimaa ja ottamalla käyttöön Olkiluoto 3, vaikuttaisi sähkön hintaan silti kansainväliset tapahtumat. 

Esimerkiksi Saksassa sähkön hinta on nyt kaksinkertainen verrattuna Suomeen. Jos Venäjän kaasutoimitukset katkeavat Saksaan kokonaan, tulee se vaikuttamaan hintoihin. Saksan kohonneet hinnat vaikuttavat myös Suomen hintoihin siirtoyhteyksien vuoksi.  

Tuleeko myös kiinteistövero nousemaan vuonna 2023?

Se, paljonko sähkön hinta nousee, näkyy ikävästi sähkölaskussa

Tätä artikkelia kirjoittaessa pörssisähkön keskihinta on siis pyöristettynä noin 27 snt / kWh. Tämäkin hinta on jo niin korkea, että osa kotitalouksista on ajautunut maksuvaikeuksiin ja luottotiedot saattavat mennä maksamattomien sähkölaskujen vuoksi.  

Sähkön hinnan nouseminen kurittaa erityisesti sellaisten omakotitalojen asukkeja, joiden talo lämpiää sähköllä. Aiemmin, noin 4 snt kilowattituntihinnalla 20 000 kWh:n vuosikulutus tarkoitti vain 800 euron laskua koko vuoden aikana. Tällä hetkellä samalla kulutuksella sähköstä joutuu maksamaan 5 400 euroa vuodessa, eli keskimäärin 450 euroa kuukaudessa.

Jos sähkön hinta nousee pelättyyn 50 senttiin kilowattitunnilta, tarkoittaa se 20 000 kWh vuodessa kuluttavan kotitalouden osalta jo kymppitonnin vuosittaista sähkölaskua. Tällaisella kulutuksella tammi- ja helmikuussa on siis odotettavissa 800 – 900 euron sähkölaskua kuukaudessa. Lasku saattaa olla jopa enemmän, sillä talvella lämmitykseen kuluu tunnetusti enemmän sähköä kuin kesällä.

Aika hankkia pankkikortti lapselle? Katso vertailu eri pankkien palveluista >> 

Sähkön hinnan odotetaan laskevan vasta keväällä

Superedullisten sähköhintojen aika lienee ohi. Nyt ei enää jännitetä, että nouseeko sähkön hinta, vaan sitä, paljonko sähkön hinta nousee. Sähköfutuurien perusteella sähkön hinta on alkuvuodesta 2023 jopa yli 50 snt / kWh. Tämä tarkoittaa sähkölämmitteisessä talossa lähemmäs (tai jopa yli) tuhannen euron kuukausittaista sähkölaskua. 

Sähkön hinnat laskevat tämän hetken ennusteiden mukaan keväällä 2023. Sitä ennen monet kotitaloudet miettivät kuumeisesti tapoja säästää sähköä. Sähköveron alentaminen väliaikaisesti on tämän hintakehityksen jatkuessa tarpeellinen toimenpide, joka estänee osaa kotitalouksista ajautumasta maksuvaikeuksiin.

Onko auton hankkiminen ajankohtaista? Kannattaako autolaina ottaa pankista, netistä vai autoliikkeestä?


Muuta luettavaa muualta

Vertaa eri operaattorien liittymiä netissä

Etsitkö itsellesi tai lapselle uutta liittymää? Onko se moi liittymät tai joku muu operaattori, tutustu eri liittymiin vertaaliittymat.fi sivustolta ja löydä vaikka edullinen puhelinliittymä

Samsung ja suosittu TikTok lanseeravat StemDrop -musiikkialustan

Uusi kansainvälinen musiikkialusta StemDrop heijastaa Samsungin sitoutumista luovan ilmaisun vahvistamiseen. TikTokin käyttäjät voivat sen avulla löytää uutta musiikkia ja aloittaa maailmanlaajuisia musiikkiyhteistöitä.

4 thoughts on “Paljonko sähkön hinta nousee? Karmiva ennuste

Vastaa