24 heinäkuun, 2024
Ensiasunnon ostaminen voi olla fiksumpaa 2023

Ensiasunnon ostaminen voi olla fiksumpaa 2023

Ensiasunnon ostaminen varsinkin kasvukeskuksissa suuntautuu yleensä yksiöihin ja muihin pieniin asuntoihin. Tällaisten asuntojen tarjonta on kasvanut kysyntää enemmän. Lisäksi asuntojen hinnoissa odotetaan tapahtuvan muutoksia vuonna 2023. Miksi ensiasunnon ostaminen saattaisi olla ajankohtaista vuoden 2023 aikana?

Paljonko asuntolainan korko on tällä hetkellä?

Media on kohissut viime kuukausina asuntolainojen korkojen noususta. Asuntolainojen yleisin viitekorko 12 kk euribor on noussut huhtikuun nollatasosta lähes kolmeen prosenttiin. Ekonomistit odottavat 12 kk euribor-koron nousevan ensi vuonna yli kolmen prosentin, sillä EKP:n odotetaan nostavan ohjauskorkoaan vielä ainakin kaksi kertaa. 

Asuntolainan korkokulut tulevat siis huhtikuun jälkeen otetuissa lainoissa olemaan korkeammat kuin aiemmin. Euribor-korko oli pitkään nollassa ja tänä vuonna tapahtunut nousu on tapahtunut historiallisen nopeassa aikataulussa. 

Vaikka asuntolainan viitekorko onkin nyt aiempaa korkeammalla tasolla, saattaisi silti olla hyvä hetki vilkaista asuntomarkkinoita. Erityisesti ensiasunnon ostaminen voisi olla fiksua: yksiöiden metsästäjien kannattaa harkita ostohousujen pukemista jalkaan. Kerromme seuraavaksi miksi!

Asuntomarkkinat ovat hiljentyneet – syynä korkotaso >>

Ensiasunnon ostaminen voi olla helpompaa tästä syystä

Asuntomarkkinat ovat vuoden 2022 aikana hiljenneet selvästi. Tähän on useita syitä, mutta yksi selkeä syy on koronaviruspandemian lieventyminen. Koronarajoitusten vuoksi ihmiset keskittyivät enemmän kotiensa kunnostamiseen. Koska ravintolat ja muut julkiset paikat olivat kiinni, rahaa löytyi sisustamiseen. 

Koronapandemia lisäsi myös asuntojen kysyntää. Erityisesti suurempien asuntojen kysyntä kasvoi, mutta koronaviruspandemia nosti myös muidenkin asuntojen hintoja. 

Nyt asuntojen kysyntä on hieman hiipunut, mutta tarjonta sen sijaan on lisääntynyt. Viime vuosien aikana varsinkin pieniä asuntoja on rakennettu kasvukeskuksiin selvästi enemmän. Koska asuntojen kulut ovat nousseet, sijoittajia on poistunut markkinoilta. Lisäksi ihmiset käyttävät rahaa jälleen muuhunkin kuin kotiin ja sisustamiseen. Tästä syystä yksiöitä ja muita pieniä asuntoja on aiempaa enemmän tarjolla. 

Ensiasunnon ostaminen on helpompaa, kun markkinoilla on vähemmän kilpailua. Lisäksi yksiöiden hinnat ovat laskeneet suhteessa enemmän kuin suurempien asuntojen hinnat. Niiden hinnat lähentelevät kohta koronaviruspandemiaa edeltänyttä tasoa. Suomen hypoteekkiyhdistys Hypo arvioi, että kokonaisuudessaan asuntojen hinnat laskevat vuonna 2023 koko maassa kaksi prosenttia. 

Varo näitä verkkopankkihuijauksia! >>

Asuntolainan korkoihin kannattaa varautua

Ensiasunnon ostaminen voi mietityttää nousevien korkojen vuoksi. Asuntolainan korkokulut kannattaa huomioida omassa kuukausibudjetissa. Vaikka korot eivät enää olekaan nollatasolla, asuntolainan korko on kuitenkin vielä maltillisella tasolla. Esimerkiksi vuonna 2010 euribor-korko oli viiden prosentin tuntumassa, joka on huomattavasti nykyistä tasoa korkeampi. 

Hyvä uutinen on sekin, että yksiöiden hintojen laskiessa lainaa tarvitsee ottaa aiempaa vähemmän. Tällöin korkojakin tarvitsee maksaa vähemmän. 12 kk euribor-koron odotetaan tasaantuvan noin kolmen prosentin tuntumaan. 

Korkojen nousulta voi varautua ottamalla pankin tarjoaman korkosuojauksen. Toinen vaihtoehto on säästää kuukausittain asuntolainan maksamisen ohella. Näin voi varautua mahdolliseen korkojen nousuun ilman, että asuntoa tarvitsee myydä sen vuoksi pois. 

Näin asuntolainan korkojen nousu vaikuttaa lainakuluihin >>

Miksi ensiasunnon ostaminen vuonna 2023 voi olla hyvä päätös?

Jos haaveissasi on oma yksiö tai kaksio, niin sen hankinta saattaisi olla ajankohtaista nyt. Ensiasunnon ostaminen voi olla järkevää ajoittaa vuodelle 2023 näiden syiden vuoksi:

  • Asuntojen hintojen odotetaan laskevan noin 2% vuonna 2023
  • Varsinkin yksiöitä ja kaksioita on rakennettu viime vuosina enemmän
  • Asuntosijoittajia on lähtenyt pois markkinoilta
  • Suurien asuntojen kysyntä on monella paikkakunnalla suurempaa kuin pienempien asuntojen
  • Pienten asuntojen hinnat saattavat laskea suhteessa enemmän kuin suurempien asuntojen
  • Yksiöön tarvitsee vähemmän lainaa kuin suureen asuntoon

Hypo ennustaa, että asuntojen hinnat lähtisivät uudelleen nousuun jälleen vuonna 2024. Ennuste perustuu siihen, että energiakriisi laantuisi ja talouden näkymät muuttuisivat valoisammiksi. Vuosi 2023 voisi siis olla ajankohta, jolloin pienen ensiasunnon ostaminen saattaa olla erityisen fiksua.

Lue lisää asuntojen hintakehityksestä >>

Vastaa