24 heinäkuun, 2024
Nettipankki on altis huijauksille – näin suojelet tiliäsi!

Nettipankki on altis huijauksille – näin suojelet tiliäsi!

Nettipankki on ollut rikollisten kiinnostuksen kohteena koko ajan enevissä määrin. Suomalaisten nettipankkitunnuksia on yritetty havitella mitä mielikuvituksellisimmilla keinoilla. Huijaukset ovat vuosien varrella muuttuneet yhä ovelimmiksi. Nettipankki tulee olemaan ovelien huijauksien kohteena jatkossakin, joten nappaa artikkelista vinkit huijauksilta suojautumiseen!

Nettipankki kaksivaiheisen tunnistautumisen kanssa ei estä rikollisten pääsyä tilille

Aiemmin verkkopankkitunnuksia yritettiin kalastaa suoraan uhrilta viestillä tai puhelimitse. Rikollinen saattoi esimerkiksi esittää olevansa pankin työntekijä, joka tarvitsee nettipankkitunnukset tehdäkseen jonkin uhrin tilille tarkoitetun toimenpiteen. 

Sen sijaan, että rikollinen kysyisi verkkopankkitunnuksia suoraan, hän saattaakin antaa uhrille sähköposti- tai tekstiviestillä linkin. Linkki ohjaa sivulle, johon hyväuskoinen uhri syöttää pankkitunnuksensa ja josta rikollinen sitten näkee tunnustiedot. 

Huijaukset ovat edenneet myös internettiin. Rikolliset ovat esimerkiksi luoneet pankkien kirjautumissivuista näköisversioita, jotka ovat päätyneet Googlen ja muiden hakukoneiden tuloksissa kärkijoukkoon. Antaessaan verkkopankkitunnuksensa aidon näköisellä huijaussivustolla, uhri tulee tietämättään antaneeksi tiedot suoraan rikollisille. 

Huijarit osaavat myös kiertää verkkomaksujen kaksivaiheisen tunnistautumisen. Esimerkiksi Ilta-Sanomien uutisessa kuvataan, miten uhri tietämättään tulee itse hyväksyneeksi rikollisen tekemät tilisiirrot samalla, kun rikollinen näyttää uhrille valekuvaa tämän omalta verkkopankkisivulta. 

Tällainen on yksi maailman suurimmista virtuaalivaluuttahuijauksista >>

Näin vältyt verkkopankkihuijauksilta

Monet huijaukset ovat olleet aiemmin helppo tunnistaa muun muassa huonon suomen kielen ja kirjoitusvirheiden takia. Nykyään rikollisten tekemät viestit ja valesivustot ovat kuitenkin huomattavasti laadukkaampia, eikä huijausta ole välttämättä mahdollista tunnistaa.

Verkkopankkitunnuksia kannattaa suojella erityisellä huolellisuudella. Nettipankki mahdollistaa rikollisen toiminnan ja rahojen siirron pois tililtäsi mistä päin maailmaa tahansa, joten verkkopankin käytössä tulee noudattaa erityistä huolellisuutta. 

Voit estää huijauksia toimimalla näin:

 • Pidä verkkopankkitunnukset vain omana tietonasi – älä kerro niitä edes perheenjäsenellesi.
 • Jos viranomainen tai pankin työntekijä kysyy sinulta verkkopankkitunnuksiasi, älä anna niitä. Kysyjä on todennäköisesti huijari.
 • Kirjoita tunnuksesi vain sellaiselle sivulle, jolla on suojattu yhteys (lukon kuva osoiterivin alussa). 
 • Kirjaudu verkkopankkiin ainoastaan pankin omien sivujen tai mobiilisovelluksen kautta.
 • Tarkista kirjautumissivun osoitteen oikeellisuus ennen kirjautumista: esimerkiksi ”nordea.com” eikä ”norrdea.con”. Huijaussivun verkko-osoite voi poiketa pieneltä yksityiskohdaltaan aidosta pankin sivusta.
 • Kun teet verkkopankissa maksuja, tarkista, että niiden summat ja muut tiedot ovat oikein ennen maksun hyväksymistä. Älä hyväksy maksuja, joita et muista tehneesi tai joissa on jotain epäilyttävää.
 • Älä kirjaudu verkkopankkiin hakukoneen, kuten Googlen tai Bingin hakutulosten kautta. 
 • Älä kirjaudu verkkopankkiin sivustolta, jonka avasit tekstiviestillä tai sähköpostilla tulleesta linkistä. Älä itse asiassa edes avaa koko linkkiä!
 • Käytä nettipankkitunnuksia maksamiseen harkiten. Maksa ostoksia verkkopankkitunnuksilla vain luotettavissa verkkokaupoissa. 
 • Jos saat viestin pankilta, jossa edellytetään tunnuksien antamista, kirjautumista verkkopankkiin tai sellaisen maksun hyväksymistä, jota et muista tehneesi, ota yhteyttä pankkisi asiakaspalveluun. Älä tee viestissä pyydettyä asiaa. 
 • Jos sinulta edellytetään kirjautumista verkkopankkiin saadaksesi rahaa tai muita hyödykkeitä, kyseessä on todennäköisesti huijaus. Älä toimi pyydetyllä tavalla, vaan ota yhteyttä pankkiin tai poliisiin. 
 • Älä säilytä kaikkea varallisuuttasi vain yhdellä tilillä, jonne pääsee verkkopankkitunnuksilla.

Katso myös Rikosuhripäivystyksen lista erilaisilta nettihuijauksilta suojautumiseen. Kyberturvallisuuskeskuksen sivuilta voit lukea esimerkkejä erilaisista huijaustapauksista sekä ohjeita, miten vältyt huijauksen uhriksi joutumiselta.  

Onko osakesäästötili hyvä ratkaisu varallisuuden säilyttämiseen ja kaupankäyntiin osakkeilla?

Nettipankki houkuttelee rikollisia yhä enemmän

Verkkopankin kautta siirretään varoja ja maksetaan laskuja joka päivä. Varsinkin suomalaiset säilyttävät myös paljon säästöjään tavallisilla pankkitileillä, jonne on pääsy verkkopankkitunnuksilla. Nettipankkihuijauksien lisääntyessä säästöt saattavat olla vaarassa joutua rikollisten käsiin. Internet mahdollistaa kansainvälisten verkkohuijareiden toiminnan myös Suomessa.

Toimi aina huolellisesti kirjautuessasi verkkopankkiin ja tehdessäsi maksuja siellä. Jos sivusto vaikuttaa vähänkään epäilyttävältä, keskeytä toimintasi. Ota yhteyttä pankkiin tai viranomaiseen. Jos sinulta on yritetty kalastella esimerkiksi verkkopankkitunnuksia, ilmoita tapahtuneesta Kyberturvallisuuskeskuksen sivuilla.  

Lue myös: näin tunnistat huijaritekstiviestin!


Muuta luettavaa muualta:

Uusi auto pankkilainalla

Oletko miettinyt jo seuraavan autosi ostamista? Olet todennäköisesti ostanut edellisen autoliikkeen rahoituksella, mutta entä jos seuraavan ottaisitkin OP autolaina tai jonkun muun pankin pankkilainalla? Auto on kuitenkin yksi niitä elämän isoimpia investointeja, joten miksei senkin ottamista harkitsisi aina kilpailuttamiseen saakka?

Garmin Venu 2 GPS – Älykello jolla voi soittaa ja paljon muuta

Garmin Venu 2 Plus GPS-älykello, jolla voit soittaa puheluita sekä käyttää yhteensopivan älypuhelimen virtuaaliavustajaa tekstiviestien lähettämiseen, kysymysten esittämiseen, jne. Näiden yhteysominaisuuksien lisäksi Garmin Venu 2-malliston GPS-älykelloissa on kattavat terveys-, hyvinvointi– ja liikuntaominaisuudet, mm. unen laadun pisteytys ja vinkkejä sen parantamiseen, stressitason seuranta, energiatason seuranta, Pulse Ox, naisen hyvinvointiominaisuudet ja paljon urheilu- ja harjoitteluvaihtoehtoja.

3 thoughts on “Nettipankki on altis huijauksille – näin suojelet tiliäsi!

Vastaa