Opintolaina on opiskelijalle yksi varteenotettava tapa rahoittaa opiskelun aikaista elämistä. Kaikki opiskelijat eivät kuitenkaan lainaa tarvitse. Miksi opintolaina kannattaisi hakea, vaikkei sille olisi juuri nyt tarvetta?
Mitä ovat opintoraha ja opintolaina?
Suomessa yhteiskunta tukee kouluttautumista maksamalla opintorahaa. Opintorahaa voivat saada toisen asteen ja korkeakoulujen päätoimiset opiskelijat. Elokuussa 2022 opintorahan määrä on yksin asuvalle täysi-ikäiselle opiskelijalle 268,23 euroa kuukaudessa.
Opintorahan lisäksi opiskelija voi hakea myös esimerkiksi asumistukea. Nämä tuet eivät kuitenkaan yleensä kata kaikkia elämisestä syntyviä kuluja, joten monet opiskelijat ovat pakotettuja tekemään töitä opintojensa ohella.
Koska opiskelun aikainen työnteko yleensä viivästyttää valmistumista, on Suomessa mahdollisuus rahoittaa opintojen aikaista elämistä myös opintolainan turvin. Opintolaina on hyvin matalakorkoista lainaa, jonka takaisinmaksuaika on tyypillisesti melko joustava ja pitkä. Opintolaina myönnetään yleensä lähes kaikille, vaikkakin maksuhäiriömerkinnät voivat olla este lainan saamiselle.
Hae opintolaina, vaikka et tarvitsisi sitä nyt
Miksi opintolaina kannattaa hakea, vaikka sinulla ei olisi juuri nyt tarvetta sille? Siksi, että et voi tietää, mitä tulevien kuukausien aikana tapahtuu. Valmiiksi haettu opintolaina on hyvä turva niin sanottujen pahojen päivien varalle varsinkin kaukana perheestään asuvalle opiskelijalle.
Opintolainaa ei ole pakko nostaa, vaikka lainan olisi hakenut. Mitä se tarkoittaa? Sitä, että opintolainan hakemisesta ja nostamisesta saa itse päättää. Kansaneläkelaitos (Kela) määrittelee, milloin lainaa voi nostaa ja kuinka paljon lainaa saa. Lopulta sinä päätät, haluatko nostaa lainaa tilillesi.
Opintolaina myönnetään aina lukuvuodeksi kerrallaan. Yhden kuukauden lainaerä on täysi-ikäisellä, Suomessa opiskelevalla opiskelijalla 650 euroa kuukaudessa.
Useimmiten vuoden lainat voi nostaa pankista kahdessa erässä. Syyslukukauden lainojen ensimmäinen nostopäivä on 1.8. ja kevätlukukauden lainojen nostopäivä on 1.1.
Lainaerälle on myös viimeiset nostopäivät, jonka jälkeen kyseisten kuukausien lainaeriä ei voi enää nostaa. Syksyn osalta viimeinen nostopäivä on 31.12. ja kevään osalta 31.7.
Jollet ole varma, haluatko nostaa lainaa, voit kuitenkin varalta hakea sen. Sovi pankkisi kanssa, että teet nostot itse haluamanasi ajankohtana. Näin sinulla on olemassa varalla rahoitusmuoto, jos esimerkiksi tarvitset yllättäen uuden tietokoneen tai sinun pitää maksaa vuokra-asunnon takuuvuokrat.
Opintolainan voi myös nostaa itselleen ja säästää omalle tilille. Tämä voi olla varteenotettava vaihtoehto varsinkin, jos säästötileille tarjottavat korot alkavat tulevina kuukausina nousta selvästi lainan korkotasoa ylemmäksi. Omalle tilille nostettaessa on toki kiusaus käyttää rahat humputteluun (mutta ehkä sitäkin voi opiskelijalle jonkun verran sallia).
Osa opiskelijoista on myös kaukaa viisaita ja sijoittaa opintolainan joko kokonaan tai osittain. Opintolainan korko on matalampi verrattuna muihin lainoihin. Sijoittamalla on mahdollista saada melko helposti enemmän tuottoa, mitä opintolainan korkoja joutuu aikanaan maksamaan takaisin.
Ajattelitko sijoittaa opintolainan asuntoon? Tsekkaa, mitä asuntolainojen koroille tapahtuu nyt >>
Miten opintolaina haetaan?
Isompiin, pankkien myöntämiin lainoihin tarvitaan yleensä takaaja. Takaaja on henkilö tai taho, joka maksaa lainan takaisin pankille, jos jostain syystä lainaa ei pystyisi maksamaan itse takaisin. Opintolainallekin tarvitaan takaaja, mutta sinun ei tarvitse hankkia takaajaa itse. Opintolainan takaajana toimii nimittäin valtio.
Opintolainan valtiontakaus on myönnetty sinulle automaattisesti, jos opiskelet korkeakoulussa ja saat opintotukea. Jos opiskelet ammattioppilaitoksessa tai lukiossa, voit hakea opintolainan valtiontakausta Kelan sivuilla OmaKela -palvelun kautta. Opintolainan valtiontakausta voit hakea myös, jos opiskelet aikuiskoulutustuella.
Opintolainan valtiontakaus kannattaa hakea Kelasta heti koko opiskeluajalle. Kun teet näin, sinun ei tarvitse uusia hakemusta joka lukuvuosi. Kelan päätöksestä näet, paljonko voit nostaa opintolainaa ja mitkä ovat lainan nostoerät. Lisäksi päätöksessä lukee, milloin voit nostaa opintolainan ensimmäisen erän ja milloin lainaerä pitää viimeistään nostaa.
Jatkossa löydät lainaasi koskevat tiedot Kelan sivuilta kirjautumalla OmaKelaan. Tiedot valtiontakauksesta menevät automaattisesti pankille, joten sinun ei tarvitse toimittaa päätöstä pankille.
Kun olet saanut Kelasta myönteisen päätöksen opintolainan valtiontakauksesta, hae opintolainaa valitsemastasi pankista. Sovit pankin kanssa muun muassa siitä, milloin nostat lainaa ja milloin alat maksamaan lainaa takaisin.
Pankki määrittelee opintolainan koron sekä muut lainaan liittyvät kulut. Vaikka opintolainan korko on tyypillisesti hyvin matala, sinun kannattaa silti tehdä vertailua eri pankkien lainoista ja niiden kuluista ennen lainatarjouksen hyväksymistä.
Opiskelija, miten rahoitat opintosi?
Opintorahan lisäksi tulet opiskelijana tarvitsemaan myös muita rahanlähteitä elämisesi kattamiseksi. Kelan tukimuodoista asumistukea kannattaa hakea etenkin silloin, jos et asu vanhempiesi luona ja sinulla on vuokra-asunto.
Monet opiskelijat käyvät iltaisin ja viikonloppuisin töissä, mikä tuo mukavasti lisätuloja. Töissä käyminen kuitenkin voi helposti viivästyttää opintojen etenemistä. Opintolaina on varteenotettava vaihtoehto, jonka hakemisen voi tehdä, vaikkei sitä juuri nyt tarvitsisikaan.
Opintolainan nostamisesta omalle tilille saa lopulta päättää itse. Fiksuimmat säästävät ja sijoittavat ainakin osan lainarahoista, sillä opintolainan korko on yleensä hyvin matala. Tuottoa sijoitetulle rahalle on siis helpompaa saada, vaikka opintolainasta pitääkin aikanaan maksaa myös korkoa.
Onko sinulla tarve saada pientä lainaa nopeammin? Tässä muistilista pienen nettilainan hakemiseen>>
3 thoughts on “Opintolaina – harkitse, vaikka et tarvitsisi sitä nyt”