26 toukokuun, 2024
Opintolaina luottotiedottomalle on mahdollista

Opintolaina luottotiedottomalle on mahdollista

Onko opintolaina luottotiedottomalle opiskelijalle mahdollinen? Maksuhäiriömerkintä vaikeuttaa monien nuorten elämää ja lainan saamista. Opintolaina on kuitenkin mahdollinen tietyin edellytyksin. Miten opintolainan voi saada maksuhäiriömerkinnästä huolimatta?

Mitä opintolaina on?

Suomessa yhteiskunta maksaa toisen asteen opiskelijoille sekä korkeakouluopiskelijoille opintorahaa. Elokuussa 2022 opintorahan määrä on yksin asuvalle täysi-ikäiselle opiskelijalle 268,23 euroa kuukaudessa. Opintoraha ja sen lisäksi haettava asumistuki eivät kuitenkaan yleensä kata kaikkia elämisestä syntyviä kuluja, joten monet opiskelijat käyvät töissä opintojen ohella.

Tämän vuoksi Suomessa on mahdollista hakea opintorahan rinnalle opintolainaa, jonka turvin aikaa jää enemmän opiskeluun työnteon sijaan. Takaamalla edullisen lainan opiskelijalle valtio pyrkii nopeuttamaan opiskelijan valmistumista ja siirtymistä työelämään veronmaksajaksi. 

Opintolainan takaajana on valtio ja takausta haetaan Kansaneläkelaitokselta (Kela). Opintolaina on hyvin matalakorkoista lainaa, jonka takaisinmaksuaika on tyypillisesti melko joustava ja pitkä. Opintolainan valtiontakaus myönnetään yleensä lähes kaikille, mutta joissain tapauksissa maksuhäiriömerkinnät voivat olla este lainan saamiselle.

Näiden syiden takia opintolainatakaus kannattaa hakea, vaikket vielä tarvitsisikaan lainaa >>

Myös opintolaina luottotiedottomalle on valtion takaama

Opintolainan valtiontakaus haetaan Kelasta yleensä opintorahahakemuksen yhteydessä. Lainatakaus kannattaa hakea valmiiksi, vaikkei olisi vielä varma lainan nostamisesta. Opintolainaa ei ole pakko nostaa, vaikka valtiontakaus lainaan olisikin. 

Varsinaisen opintolainan opiskelija saa hakea haluamastaan pankista. Opintolainan voi hakea pankista sen jälkeen, kun on saanut päätöksen valtiontakauksesta Kelalta. Useimmilla pankeilla opintolainan hakeminen onnistuu netissä, jos sinulla on tili kyseisessä pankissa ja verkkopankkitunnukset tunnistautumista varten.

Opintolainaan tulee lainasumman lisäksi maksettavaksi marginaali sekä pankin omaan tai euriborkorkoon sidottu korko-osa. Lisäksi pankeilla on erilaisia kuluja ja asiakasmaksuja esimerkiksi lainan nostamiseen, siirtämiseen tai muihin tilanteisiin liittyen. Vaikka opintolaina on yleensä matalakorkoista lainaa, se kannattaa silti kilpailuttaa ja tarvittaessa ottaa opintolaina toisesta pankista kuin missä sinulla on tällä hetkellä tili. 

Jos opintolainasi ei kulu kokonaan elämiskustannuksiin, lainasumma kannattaisi ehkä sijoittaa >>

Maksuhäiriömerkintä ei estä opintolainan takausta

Opintolaina luottotiedottomalle ei enää nykyisin ole mahdotonta. Lainsäätäjä on tarkentanut, että maksuhäiriömerkintä ei saa olla este opintolainan saamiselle. Opintolainan perustarkoitus on opiskeluaikaisen elämisen kustantaminen, joten lainatakaus tulee myöntää myös maksuhäiriömerkinnän omaavan opiskelijan tapauksessa. Opintolainan turvin hän voi opiskella uuden ammatin ja näin kohentaa talouttaan tulevaisuudessa. 

Kela myöntää siis valtiontakauksen myös silloin, jos sinulla on maksuhäiriömerkintä. Tältä osin opintolaina luottotiedottomalle siis onnistuu. Ainoa poikkeus on se, jos sinulla on aiempaa opintolainaa perinnässä Kelalta. Silloin Kela ei myönnä valtiontakausta opintolainaan. 

Opintolaina luottotiedottomalle onnistuu yleensä valtiontakauksen kohdalla, mutta pankkien käytännöt vaihtelevat. Osa pankeista myöntää opintolainan, vaikka sinulla olisi maksuhäiriömerkintä. Osa pankeista ei anna lainaa, jos sinulla on maksuhäiriömerkintä

Osassa pankeista opintolaina luottotiedottomalle voi onnistua kokonaisarvioinnin myötä: eli maksuhäiriömerkintä ei automaattisesti poista mahdollisuutta opintolainan saamiseen. Tässä vaikuttaa yleensä perinnässä olevan summan määrä ja aiempi historia pankin asiakkaana. Opintolaina luottotiedottomalle onnistuu kokemusten mukaan suht hyvin ainakin S-Pankista. 

Lue lisää opintolainan hakemisesta S-Pankista >>

Opintolaina luottotiedottomalle on haaste, mutta ei mahdotonta

Jos olet opiskelija ja sinulla on maksuhäiriömerkintä, älä heitä silti hanskoja tiskiin opintolainan suhteen! Opintolaina luottotiedottomalle ei ole mahdotonta, sillä Kela antaa valtiontakauksen maksuhäiriömerkinnästä huolimatta. Valtiontakaus ei onnistu ainoastaan siinä tapauksessa, että sinulla on perinnässä aiempaa opintolainaa.

Opintolaina luottotiedottomalle voi vielä nykyään kuitenkin tyssätä pankin käytäntöihin. Pankeilla on oikeus valita asiakkaansa ja osa pankeista ei myönnä opintolainaa luottotiedottomalle. Osa taas voi myöntää opintolainan kokonaisarvioinnin perusteella. Hyviä kokemuksia on S-Pankista, josta opintolainan voi kokemuksien mukaan saada maksuhäiriömerkinnästä huolimatta. Pankkien vertailu kannattaa muutenkin, mutta erityisesti silloin, jos luottotietosi ovat menneet, pankin vaihtaminen voi olla ainoa keino yrittää saada opintolaina. 

Kannattaa valmistua opinnoista aikataulussa – tässä syy!


Muuta luettavaa muualta

Matkatoimisto Detur hakeutui konkurssiin

Monelle suomalaisella matkailijalle tuli varmasti yllätyksenä Detur konkurssi. Helsingin käräjäoikeus on kirjannut konkurssihakemuksen Matkatoimisto Detur Finland Oy:ltä. Yritys on hakeutunut konkurssiin maanantaina.

Samsung ja suosittu TikTok lanseeravat StemDrop -musiikkialustan

Uusi kansainvälinen musiikkialusta StemDrop heijastaa Samsungin sitoutumista luovan ilmaisun vahvistamiseen. TikTokin käyttäjät voivat sen avulla löytää uutta musiikkia ja aloittaa maailmanlaajuisia musiikkiyhteistöitä.

One thought on “Opintolaina luottotiedottomalle on mahdollista

Vastaa