25 kesäkuun, 2024
Pieni nettilaina – muista nämä hakiessasi lainaa!

Pieni nettilaina – muista nämä hakiessasi lainaa!

Pieni nettilaina on hyvä vaihtoehto yllättävän menon kattamiseen. Lainantarjoajia on useita ja lainaehdot vaihtelevat. Tästä artikkelista saat tietää tärkeät asiat, joihin kannattaa kiinnittää huomiota lainaa hakiessa!

Lainaa voi hakea helposti netistä

Pieni nettilaina on mahdollista ottaa joko pankin tai luottolaitoksen kautta. Useilla luottolaitoksilla asiointi tapahtuu kokonaan netin välityksellä, sillä luottolaitoksella ei ole välttämättä Suomessa ollenkaan konttoria. 

Pientä lainaa voit hakea myös pankista. Useimmilla pankeilla on verkkosivuillaan hakemus, jonka voi täyttää. Lainahakemuksen voi täyttää, jos on kyseisen pankin verkkopankkitunnukset. Luoton hakeminen omasta pankista kannattaa tarkistaa, sillä pankki saattaa antaa keskittämisetua: jos sinulla on useampi laina, tili tai muu palvelu samasta pankista, saatat saada esimerkiksi alennusta asiakasmaksuista tai muita etuja. 

Nettilainan hyvä puoli on se, että lainan hakemiseksi ei tarvitse lähteä käymään pankin konttorilla. Hakemuksen voi täyttää kotona tietokoneella ja rahat saattavat olla jo seuraavana päivänä tilillä. Osa pankeista ja luotonantajista maksaa lainasumman ilmoittamallesi tilille. Osa taas luo sinulle tilin omalle sivustolleen, josta voit itse käydä nostamassa lainan.

Nettilainan saamiselle on muutama perusedellytys. Useat luotonantajat edellyttävät hakijalta 18 tai 20 vuoden ikää sekä säännöllisiä tuloja. Tulot voivat olla joko palkkaa tai eläkettä. Hakijalla ei myöskään saa olla maksuhäiriömerkintöjä

Pieni nettilaina ei yleensä tarvitse takaajia, olipa lainan myöntäjänä sitten oma pankkisi tai muu luottolaitos. Lainaa varten pitää kuitenkin ilmoittaa henkilötiedot. Useimpien luotonantajien hakemuksissa pitää myös kertoa taloustilanteesta, kuten muista tällä hetkellä olevista lainoista ja kuukausitulojen määrästä. Tuloista saatetaan pyytää myös kirjallinen dokumentti. 

Lainaa voi hakea yhdessä esimerkiksi kumppanin kanssa. Tällöin lainatarjoukset ovat yleensä myös parempia kuin yksin haettaessa. 

Oletko opiskelija? Tsekkaa ohjeet opintolainan hakemiseen >>

Pieni nettilaina voi olla satasista jopa kymmeniin tuhansiin euroihin

Netistä voi hakea lainaa aina muutamasta sadasta eurosta jopa 60 000 euroon asti. Pieni nettilaina kannattaa aina kilpailuttaa. Lainan kilpailuttamisen voit tehdä helposti eri palveluntarjoajien sivuilla. Annettuasi pyydetyt tiedot saat lainatarjoukset sähköpostiisi tai sivulle luodulle käyttäjätilille. 

Koska pieni nettilaina ei edellytä takaajia tai käsirahaa, on lainan korko suurempi kuin vaikkapa asunto- tai opintolainassa. Lainan korko on tyypillisesti neljästä prosentista ylöspäin. Korko kannattaa tarkistaa, sillä joissain nettilainoissa todellinen korko voi olla jopa lähes 40%!

Kuten muissakin lainoissa, myös pienissä nettilainoissa on muita kuluja kuin varsinainen laina ja sen korot. Usein lainaan liittyy avausmaksu ja lisäksi lainasta saattaa mennä kuukausittainen hoitomaksu. Onkin tärkeää vertailla lainatarjouksia myös lainan kulujen kannalta. 

Netistä haetun lainan saa yleensä melko nopeasti tilille lainan myöntämisen jälkeen. Maksuaika on useimmiten muutamasta vuodesta 15 vuoteen asti. Yleensä siitä ei tule lisäkuluja, jos haluat maksaa lainan nopeammin pois kuin alunperin suunnittelit. Tämä kannattaa kuitenkin tarkistaa ennen lainatarjouksen hyväksymistä. 

Luottolaitokset eivät välttämättä myönnä lainanmaksuun lisäaikaa tai lyhennysvapaita kuukausia. Tästä syystä laina-aika kannattaa alun alkaenkin asettaa mieluummin liian pitkäksi kuin liian tiukaksi. Pankilla saattaa olla mahdollista saada lyhennysvapaata lainanmaksuun, mutta lyhennysvapaiden kuukausien määrä on yleensä hyvin rajattu.

Jaiks, korot nousevat! Miten se vaikuttaa asuntolainoihin?

Milloin pieni nettilaina on hyvä ratkaisu?

Pieni nettilaina on harkitsemisen arvoinen vaihtoehto silloin, kun sinulla on yllättävä, pakollinen menoerä. Tiedät, että tulosi riittävät lainan takaisinmaksuun tai että saat lähiaikoina rahaa, jolla voit maksaa lainan pois. 

Vakuudettomat lainat eivät ole tarkoitettu elämiskustannuksiin. Jos rahat eivät riitä elämiseen, on silloin paras leikata omaa kulutusta, hankkia lisätuloja tai selvittää, onko Kelasta tai sosiaalitoimesta mahdollista saada tukea esimerkiksi asumiskuluihin. 

Netistä helposti saatavia lainoja on suuri kiusaus käyttää heräteostoksiin, mutta niihin lainaa ei kannata käyttää. Lainan korko on melko korkea, joten vaarana on joutua “pikavippikierteeseen”. Tällöin joudut ottamaan uuden lainan, jotta voit maksaa edellisen pois. 

Vakuudettomien lainojen korot ovat suuremmat kuin vaikkapa asuntolainan. Laina-aika on myös yleensä lyhyempi. Suuren koron ja mahdollisten muiden kulujen vuoksi pieni nettilaina kannattaa maksaa mahdollisimman nopeasti pois. 

Muista nämä, kun haet lainaa netistä

Lainaa on helppo hakea netistä, mutta muista kuitenkin vertailla ja kilpailuttaa lainoja ennen lainatarjouksen hyväksymistä. Kilpailuttamiseen on olemassa hyviä sivustoja, joilta voit pyytää tarjouksia yhdellä kertaa useammalta pankilta tai luottolaitokselta.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että joissain tapauksissa suoraan pankilta tai luottolaitokselta kysytty tarjous voi olla parempi kuin kilpailutussivuston kautta saatu lainatarjous. Kun kilpailutat ja vertailet lainoja, kiinnitä huomiota näihin:

  • lainan korko
  • lainan kustannukset (esim. avausmaksu ja tilinhoitokulut)
  • maksuaika
  • kuukausittaisen lyhennyksen määrä
  • voiko lainan maksaa takaisin suunniteltua nopeammin ilman lisäkuluja
  • saako lainalle tarvittaessa lisää maksuaikaa tai lyhennysvapaita kuukausia
  • kuinka nopeasti saat lainapäätöksen

Jos sinulla on yllättävä tarve rahalle, niin pieni nettilaina voi olla hyvä ratkaisu. Saadaksesi vakuudetonta lainaa, sinun tulee olla täysi-ikäinen. Useimmat lainanantajat edellyttävät myös, että sinulla on säännöllisiä tuloja. Maksuhäiriömerkintä voi estää lainan saamisen.

Näin tunnistat pankin nimissä lähetetyt huijausviestit >>


Muuta luettavaa muualta:

Elämä siirtyy kokoajan kohti digitaalisuutta

Oletko miettinyt hankkivasi lapsellesi pelitietokonetta, älypuhelinta tai vaikka älykelloa? Esimerkiksi älykello nuorelle voisi olla hyvä tapa seurata hänen sykettä päivän mittaan. Monissa älykelloissa on kattava valikoima eri ominaisuuksia, joita löytyy eri mallien kalloista. Monilla älykelloilla voi seurata unenlaatua sekä nukuttua aikaa.

Ansaitse rahaa kotona

Oletko miettinyt erilaisia tapoja rahan ansaintaan kotona, vaihtoehtoja nimittäin on vaikka, kuinka paljon. Ansaitse rahaa kotona, vaikka tekemällä lisätöitä, tai kehittämällä jonkinlaista liiketoimintaa, jonka voit tehdä kotioloissa. Nykyaikaiset digitaaliset alusta ovat lisänneet huomattavasti erilaisten mahdollisuuksien määrää.

4 thoughts on “Pieni nettilaina – muista nämä hakiessasi lainaa!

Vastaa