S-Pankki huijaus poikkesi aiemmista huijausyrityksistä. Pankkien ja muiden isojen, tunnettujen toimijoiden nimissä on lähetetty huijausviestejä ennenkin. Tällä kertaa huijausviestit olivat kuitenkin entistä vaikeampi erottaa aidoista. Lue mistä huijauksessa oli kyse ja miten voit tunnistaa huijaustekstiviestin!
S-Pankki huijaus vuonna 2022
Osa S-Pankin asiakkaista on joutunut kevään ja kesän 2022 aikana ikävien huijausyritysten kohteiksi. Huijauksia on tehty sekä sosiaalisessa mediassa että tekstiviestein.
Useille S-Pankin asiakkaille on lähetetty tekstiviesti, jossa pyydetään eri syihin vedoten kirjautumaan omalle pankkitilille tekstiviestissä olevasta linkistä. Viestissä on varoitettu esimerkiksi tilin sulkemisesta epäilyttävän toiminnan vuoksi. Sitten asiakkaan pitäisi kirjautua verkkopankkiin viestissä olevan linkin kautta jatkaakseen palveluiden käyttöä.
S-Pankin sosiaalisen median sivuja on myös väärennetty. S-Pankiksi tekeytyneet huijaussivustot ovat julkaisseet sosiaalisessa mediassa postauksia, joiden linkki johdattaa tietojenkalastelusivulle.
Huijaustekstiviestejä lähetetty myös muiden toimijoiden nimissä
Huijausyritykset eivät sinänsä ole mitään uutta. Asiakastietoja on aiemminkin pyritty kalastelemaan erilaisilla viesteillä. Esimerkiksi vuonna 2021 Postin nimissä lähetettiin useita huijausviestejä.
Yleensä huijausviestit tunnistaa muun muassa huonosta suomen kielestä tai lähettäjän omituisesta nimestä. Viestissä olevan linkin osoite voi myös vaikuttaa oudolta.
S-Pankki huijaus oli kuitenkin erityisen kavala, sillä huijaustekstiviesteihin oli väärennetty lähettäjäksi S-Pankin nimi. Huijausviesti saapui siis vastaanottajalle samaan viestiketjuun kuin muutkin, aidot S-Pankin lähettämät viestit.
Huijausviestissä ollut linkki johti aidon näköiselle sivulle, johon viestin vastaanottajan oli helppo erehtyä syöttämään pankkitunnuksensa. Tietojen syöttämisen jälkeen huijari sai tunnustiedot haltuunsa ja kävi tyhjentämässä tilin varat.
Huijareiden väärentämissä sosiaalisen median sivuissa on ollut S-Pankin ja muiden postauksissa mainittujen yritysten oikeat logot. Päällisin puolin somen profiilisivut ovat saattaneet näyttää ihan aidoilta. Huijaussivustoilla ei kuitenkaan ole nimen perässä sinistä vahvistusmerkkiä. Kyseinen merkki on vain sellaisilla sivuilla, jotka alustan ylläpitäjä on vahvistanut oikeiksi.
Näistä merkeistä tunnistat huijausviestin
S-Pankki huijaus osoittaa, ettei huijausviestejä ole aina kovin helppoa tunnistaa. Huijarit ovat tulleet vuosi vuodelta taitavammiksi viestien ja sivujen laatimisessa. Lisäksi huijaussivuja ja -viestejä voi olla liikkeellä useita yhtä aikaa: jos yksi paljastuu, voidaan ottaa käyttöön toinen.
S-Pankki huijaus oli ovelasti toteutettu. Siinäkin oli kuitenkin pieniä yksityiskohtia, jotka saivat tarkkasilmäisen epäilemään huijausta. Huijareiden lähettämissä viesteissä oli pieniä virheitä kieliopissa ja kirjoitusasussa. Lisäksi linkkien osoiterakenne ei viitannut S-Pankin omille nettisivuille. Samankaltaisia virheitä on ollut myös sosiaalisen median kautta tehdyissä huijauspostauksissa.
Näistä seikoista voit yrittää tunnistaa huijaustekstiviestin:
- tekstissä on kirjoitusvirheitä
- teksti ei ole hyvää suomen kieltä
- tekstissä on muita virheitä (esim. väärä päivämäärä)
- tekstiviesti saapuu outoon aikaan
- viestissä pyydetään sinua antamaan henkilö- tai pankkitietoja
- viestissä pyritään hämäämään, lietsomaan pelkoa tai uhkaillaan esim. tilin sulkemisella, jollet toimi viestin ohjeiden mukaan
- viestissä kerrotaan esim. saapuneesta paketista tai tekemästäsi maksusiirrosta, josta sinulla ei ole mitään aavistusta
- viestissä kerrotaan sinun voittaneen jotain (vaikka et ole osallistunut mihinkään kilpailuun tai arvontaan) ja lunastaaksesi voiton sinun pitää antaa henkilö- tai pankkitietojasi
- viestin lähettäjänä näkyy outo nimi tai numero (tosin S-Pankin huijauksessa lähettäjän nimi oli väärennetty aidon oloiseksi)
- viestissä on linkki, jota sinua pyydetään klikkaamaan
- viestissä olevan linkin osoiterakenne on outo, eikä linkin osoite ohjaa väitetyn lähettäjän viralliselle kotisivulle
- viestissä ei lue tarkemmin, keneltä se on, eikä siinä ole lähettäjän yhteystietoja
- viestissä ei kerrota, mistä voit kysyä lisätietoja asiasta
Mitä useampi edellä mainituista kohdista pitää paikkaansa, sitä todennäköisemmin kyseessä on huijaustekstiviesti!
Tätä ominaisuutta suomalaiset kaipaavat luottokortilta kaikkein eniten >>
S-Pankki huijaus ei ollut viimeinen – toimi näin jatkossa!
Suhtaudu varauksella odottamattomiin, muka virallisilta tahoilta tuleviin tekstiviesteihin. Jos saat tekstiviestin ja sinulle tulee viestistä epäilevä olo, niin se on varoitusmerkki.
Kun epäilet, että kyseessä on huijausviesti, pysy rauhallisena. Jätä viestissä oleva ohje huomiotta. Älä klikkaa viestissä olevaa linkkiä tai vastaa lähettäjälle. Näytä viesti jollekin luotettavalle taholle ja kysy mielipidettä.
Jos viestin lähettäjäksi on ilmoitettu esimerkiksi pankki, voit kysyä viestin oikeellisuudesta ottamalla yhteyttä pankin asiakaspalveluun. Älä soita viestissä näkyvään numeroon, vaan etsi lähettäjäksi ilmoitetun tahon oikeat yhteystiedot heidän virallisilta nettisivuiltaan.
Omia pankkitietoja tai salassa pidettäviä henkilötietoja ei koskaan tulisi antaa ulkopuoliselle. S-Pankki tai mikään muukaan pankki ei kysele niitä tekstiviestillä. Verkkopankkiin ei tule kirjautua tekstiviestissä tai sosiaalisessa mediassa olevasta linkistä, vaan pankin virallisen sivun kautta.
Jos sait huijaustekstiviestin, ota viestistä kuvakaappaus ja varoita tuttaviasi. Ilmoita huijausviestistä myös taholle, jonka nimissä viesti on lähetetty. Älä klikkaa huijausviestin linkkejä, vastaa lähettäjälle tai toimi viestin ohjeen mukaan. Jos olet erehtynyt antamaan henkilö- tai pankkitietojasi, ota heti yhteyttä poliisiin sekä pankkiisi.
7 thoughts on “S-Pankki huijaus – näin tunnistat väärennetyn tekstiviestin”