Suomalaisten verotiedot vuodelta 2021 julkaistiin tällä viikolla. Perinteisesti suomalaisten verotiedot ovat kiinnostaneet kansaa erittäin paljon. Tänä vuonna julkistukset paljastivat yllätysnimiä ja jopa erikoisen virheen!
Tällaista infoa suomalaisten verotiedot tarjoavat
Verotiedoissa henkilön tulot on jaettu pääoma- ja ansiotuloihin. Ansiotulot ovat perinteisesti palkkatyöstä saatavia tuloja, kun taas pääomatuloiksi lasketaan esimerkiksi osakeyhtiön omistajilleen jakama osinko tai muut sijoitustuotot.
Verotiedot ovat tietyiltä osin julkisia. Tulojen lisäksi niistä näkee, kuinka paljon henkilölle on määrätty veroja, mutta ei sitä, paljonko niitä on maksettu. Eri tulolajeja verotetaan eri tavoin ja lisäksi verokertymään vaikuttavat erilaiset vähennykset. Siksi toisinaan suurituloisemman verokertymä saattaa olla vähemmän kuin pienituloisemman.
Verotiedot ovat perinteisesti kiinnostaneet suomalaisia. Kateutta enemmän suurituloisimpien verotiedot herättävät yleensä ihmetystä siitä, mitä joku tekee niin isoilla tuloilla. Suomalaiset vaikuttavat olevan suhteellisen vaatimatonta kansaa: suurin osa on tyytyväisiä muutaman kymmenen tuhannen euron tuloihin vuositasolla.
Kymmenen eniten tienanneen suomalaisen joukossa ei ollut Iltasanomien verokoneen mukaan ainuttakaan naista. Huomiota verotiedoissa herättivät somepalveluiden sisällöntuottajat, joiden vuositulot olivat kivunneet yli 100 000 euron. Vuoden 2021 verotustiedoissa suurituloisimmaksi henkilöksi nousi yllätysnimi, jonka tulojen suuruus herätti kummastusta, mutta myös hilpeyttä internet-tietäjien keskuudessa.
Euron kurssi osoittaa vahvistumista – onko dollarin valtakausi loppumassa? >>
Suuret tulot eivät olleetkaan totta
Vuoden 2021 verotustiedoissa kohahdutti yllätysnimen nouseminen maan suurituloisemmaksi henkilöksi. Koodari Juhapekka Piiroinen oli ilmoittanut vuoden 2021 tuloikseen huimat 133,7 miljoonaa euroa.
Myöhemmin kävi ilmi, että Piiroisen ilmoittamat tulot olivatkin seurausta näppäilyvirheestä. Miehen todelliset tulot ovat olleet oikeasti matalammat. Numerosarja 1337 on eräs internetin sisäpiirivitseistä ja se herätti epäilykset Piiroisen ilmoittamaa summaa kohtaan.
Piiroinen väitti näppäilyvirheen sattuneen hänen ilmoittaessaan virtuaalivaluuttakaupoista saamiaan tuloja. Tällä hetkellä häntä odottaa verottajan määräämä 46 miljoonan suuruinen jälkivero. Verotuspäätökseen saa hakea oikaisua, mutta oikaisuvaatimuksen käsittelyssä voi kestää melko kauan.
Jälleen yksi kryptopörssi konkurssiin, miten kävi kryptovaluuttakursseille? >>
Piiroisen tapaus voi houkutella muitakin väärentämään tulojaan. Jos ilmiö yleistyy, verohallinnon tulee miettiä käytäntöä vastaavien tapausten varalta. Väärin ilmoitetuista tuloista tulee seurata sanktio, sillä ne kuormittavat verohallinnon virkailijoiden työtaakkaa. Tällä hetkellä verotarkastuksia tehdään enimmäkseen yrityksiin sekä yksityisille henkilöille lähinnä sijoitustoiminnan perusteella. Lähtökohtana tarkastuksessa on yleensä se, että henkilö on jättänyt jotain ilmoittamatta ja yrittää tällä tavoin vältellä verojen maksamista. Liian suurien tulojen ilmoittaminen on harvinaista.
Suomalaisten verotiedot ovat kiinnostaneet vuosikymmenien ajan
Aiemmin verotietoja julkaistiin paperisena. 1960 – 1980 -luvuilla painatettiin esimerkiksi verokirjasia, joita myytiin kaupoissa. Ihmiset ostivat niitä salaa tyydyttääkseen uteliaisuutensa naapureiden ja muiden tuttujen tulojen suhteen.
Menneinä vuosikymmeninä järjestettiin myös veronäyttelyitä. Näyttelyssä pääsi katsomaan oman paikkakunnan verotietoja ja tarvittaessa korjaamaan omia verotustietojaan. Paikkana oli esimerkiksi paikkakunnan verotoimisto tai kunnantalo ja näyttelyssä oli paikalla verohallinnon virkailija.
Nykyään verotietoja voi etsiä netistä. Esimerkiksi Iltasanomat tarjoaa sivuillaan verokoneen, josta voit vilkaista eniten tienanneiden suomalaisten verotiedot. Verokoneessa ei kuitenkaan ole mukana niiden suomalaisten verotietoja, jotka ovat kieltäneet tietojen luovuttamisen medialle.
Verotiedot ovat lain mukaan julkisia, joten täysin niiden julkaisemista ei voi estää. Kaikkien suomalaisten julkiseksi määritellyt verotiedot voi tarkistaa verotoimistosta asiakaspäätteeltä. Verotoimistoon voi myös soittaa ja tiedustella julkisia verotietoja. Verotiedot ovat sellaisia, kuin ne ovat verotuksen päättymispäivänä olleet. Myöhemmin tulleet muutokset kyseisen vuoden verotukseen eivät siis päivity julkisiin tietoihin.
Tiedätkö, miten asuntolainan koron nouseminen vaikuttaa lainakuluihisi? >>
One thought on “Suomalaisten verotiedot tarjosivat yllätyksiä”