24 heinäkuun, 2024
Verkkopankkitunnukset päätyvät huijareille tekstarista

Verkkopankkitunnukset päätyvät huijareille tekstarista

Verkkopankkitunnukset ovat huijareiden mielenkiinnon kohteena ja etenkin 2020-luvulla huijausten määrä on selvästi lisääntynyt. Huijareiden käyttämät tekniikat ovat yhä vaikeammin tunnistettavissa. Uusin huijaus on erityisen kavala, lue lisää tästä artikkelista!

Verkkopankkitunnukset voidaan onkia tietoon tekstiviestin avulla

Huijarit käyttävät yhä enemmän eri kanavia saadakseen verkkopankkitunnukset haltuunsa. Uusi, kavala tapa on lähettää henkilölle tekstiviesti, jossa kerrotaan jokin pelkoa tai uteliaisuutta herättävä asia. Viesti sisältää linkin, jota vastaanottajan tulee klikata.

Viestissä saattaa lukea esimerkiksi, että vastaanottajan verkkopankki on jouduttu sulkemaan. Jotta verkkopankin saa jälleen auki, tulisi viestin vastaanottajan kirjautua verkkopankkiin tekstiviestissä olevan linkin kautta. 

Tekstiviestien kieliasu on ollut aiemmin huonoa suomea, mutta nykyään huijareiden viestit ovat hyvin kirjoitettuja ja siten aidon tuntuisia. Jopa tekstiviestissä olevan linkin osoite on aito sisältäen pankin tai viranomaisen nimen osoitteen domain-osassa. 

Tässä on kenties historian suurin kryptovaluutoilla tehty huijaus >>

Uusi huijareiden oppima tapa tekee viestistä entistäkin aidomman oloisen

Kesällä 2022 huijarit menivät vieläkin pidemmälle. Aiemmin huijausviestin pystyi tunnistamaan oudosta lähettäjän numerosta, mutta nyt huijarit osaavat muuttaa myös lähettäjän nimen. Huijausviesti näyttää siis tulevan esimerkiksi pankilta. Pahinta on, että viestit saapuvat myös samaan viestiketjuun muiden, pankin tai viranomaisen oikeasti lähettämien viestien kanssa. 

Kesällä tämän tyyppisiä huijausviestejä lähetettiin muun muassa verotoimiston nimissä. Syyskuussa huijarit ovat jälleen aktivoituneet: Helsingin Sanomat uutisoi, että syyskuun puolivälissä huijausviestejä on ollut liikkeellä jälleen runsaasti. Viestejä on lähetetty  S-Pankin nimissä, mutta todennäköisesti huijaustyyppiä ilmenee myös muiden pankkien kohdalla. 

Näistä merkeistä voit tunnistaa väärennetyn viestin >>

Verkkopankkitunnukset eivät joudu vääriin käsiin pelkästä tekstiviestin vastaanottamisesta

Huijausviestejä, joiden lähettäjänimi on muutettu, ei pysty nykyteknologialla erottamaan aidosta viestiketjusta. Helsingin Sanomien jutussa haastateltu Elisan tietoturvajohtaja Teemu Mäkelä kertoo, että puhelin niputtaa automaattisesti saman lähettäjänimen viestit samaan viestiketjuun. 

Hyvä asia on kuitenkin se, että pelkkä tekstiviesti ei vielä tarkoita rahojen tai tietojen menettämistä. Huijaus edellyttää, että klikkaat linkkiä. Linkin takaa paljastuu yleensä nettisivu, jossa sinua pyydetään antamaan verkkopankkitunnukset tai muu henkilökohtainen tieto.

Huijaukselta voi siis suojautua jättämällä tekstiviesteissä olevat linkit huomiotta. Tämä voi tosin olla vaikeaa, jos viestin teksti herättää tunteita ja viesti on saapunut samaan ketjuun oikeiden viestien kanssa. 

Näin suojelet pankkitiliäsi huijausten varalta >>

Toimi näin pitääksesi verkkopankkitunnuksesi salassa

Verkkopankkitunnukset ovat kovaa valuuttaa huijareiden keskuudessa ja todennäköisesti huijaukset tulevan jatkumaan. Ne voivat myös muuttua yhä ovelammiksi. Jo nyt huijarit osaavat paitsi lähettää pankin ja viranomaisten nimissä uskottavia tekstiviestejä, myös tehdä aidon näköisiä nettisivuja, joilta verkkopankkitunnukset tai muut tiedot napataan rikolliseen tarkoitukseen. 

Verkkopankkiin tulee aina kirjautua pankin omien sivujen kautta tai pankin oman mobiilisovelluksen kautta. Verkkopankkiin ei tule mennä viestissä olevan linkin kautta, sillä kyseessä on todennäköisesti huijaussivusto, joka tallentaa kirjautumistietosi rikollisten nähtäville. Verkkopankkiin ei tule myöskään kirjautua Googlen hakutuloksien kautta löytyvältä sivultä, sillä rikolliset ovat onnistuneet saamaan huijaussivuja myös hakukonetulosten kärkeen. 

Jos saat tekstiviestin, jossa pyydetään sinua kirjautumaan verkkopankkiin tai antamaan muita arkaluontoisia tietoja, suhtaudu äärimmäisellä varauksella. Älä klikkaa viestissä olevaa linkkiä tai lataa tai asenna puhelimeesi mitään viestin ehdottamaa tiedostoa tai sovellusta. 

Viranomaiset tai pankkivirkailijat eivät koskaan kysy verkkopankkitunnuksia. Jos epäilet, että kyseessä on huijausviesti, ilmoita asiasta poliisille. Jos olet epähuomiossa luovuttanut verkkopankkitunnukset huijareille, soita hätäkeskukseen ja pankkiisi, jotta tilisi suljetaan mahdollisimman nopeasti.

Lue myös: 3 ovelaa tapaa, joilla huijarit yrittävät kalastella tietojasi >>


Muuta luettavaa muualta

Temptation island 2022

Temptation Island 2022 Suomi on suomalainen tositelevisio-ohjelma, joka perustuu yhdysvaltalaiseen Viettelysten saari-ohjelmaan. Ohjelmassa neljä suomalaista pariskuntaa viedään paratiisisaarelle kolmeksi viikoksi. Siellä parit eivät ole yhdessä, vaan varattujen naisten seurassa on 12 sinkkumiestä ja varattujen miesten seurassa 12 sinkkunaista.

Samsung ja suosittu TikTok lanseeravat StemDrop -musiikkialustan

Uusi kansainvälinen musiikkialusta StemDrop heijastaa Samsungin sitoutumista luovan ilmaisun vahvistamiseen. TikTokin käyttäjät voivat sen avulla löytää uutta musiikkia ja aloittaa maailmanlaajuisia musiikkiyhteistöitä.

2 thoughts on “Verkkopankkitunnukset päätyvät huijareille tekstarista

Vastaa