14 huhtikuun, 2024
Miten selvitä sähkölaskusta? Veroale ja sähkötuki

Miten selvitä sähkölaskusta? Veroale ja sähkötuki

Useimmat kotitaloudet ovat sähkönhintojen noustessa pelottavan kysymyksen äärellä: miten selvitä sähkölaskusta? Osa kotitalouksista on jo joutunut maksuvaikeuksiin sähkölaskujen vuoksi. Hinnat jatkavat nousuaan ja kylmä talvi nostaa kulutusta sekä sähkölaskua entisestään. Haasteeseen yritetään vastata alennetuilla veroilla ja väliaikaisella sähkötuella.

Miten selvitä sähkölaskusta, kun hinnat hipovat taivaita?

Tällä viikolla media kohisi, kun sähkön hinta nousi ennätyksellisesti yli 60 senttiin kilowattitunnilta. Aiemmin sähkön hinnan ennustettiin nousevan 50 senttiin kilowattitunnilta tammikuussa 2023, mutta nousu tapahtuikin jo joulukuussa. 

Sähköä sai hyvin edullisesti vielä alkuvuodesta 2022, mutta kesällä hinnat alkoivat nousta merkittävästi. Hintojen nousemiseen vaikuttaa Ukrainan sota. Sodan vuoksi energiantuonti Venäjältä sakkaa ja epävarmuus sähkön saatavuudesta heijastuu myös hintoihin. 

Suomessa kohonneisiin hintoihin vaikuttaa myös uuden ydinvoimalareaktori Olkiluoto 3:n käyttöönoton aikataulu. Suomen hintatasoa määrittää myös eurooppalaisen sähköpörssin hintakehitys. Sen vuoksi Euroopan energiakriisi heijastuisi myös Suomeen, vaikka Olkiluoto 3 olisikin jo käytössä. 

Suomalaiset ovat tottuneet nykytasoa edullisempiin sähköhintoihin, joten näin rivakka nousu hinnoissa rokottaa selvästi kotitalouksien kuukausibudjettia. Sähkölämmitteisissä taloissa asuvat joutuvat varsinkin talvella miettimään toden teolla, miten selvitä sähkölaskusta. Kotitalouksien maksuhäiriömerkinnät ovat jo lisääntyneet suurten sähkölaskujen vuoksi.  

Sähkön hintakehitys aiheuttaa ihmetystä >>

Kylmä talvi nostaa sähkön hintaa

Kylmät talvikuukaudet lisäävät tarvetta lämmitykselle ja niinpä sähkön kysyntä nousee talvella. Koska sähköntuotanto ei välttämättä pysy kulutuspiikkien tahdissa, sähkön hinta nousee vielä entisestään. Tämä tarkoittaa, että etenkin talvella sähkölasku tulee olemaan suuri. Joulukuussa sää on tavanomaista kylmempi, joka lisää lämmityksen tarvetta ja nostaa siten myös sähkön hintaa. 

Sähkön hinnan odotetaan laskevan alle 10 sentin / kWh jälleen keväällä 2023. Sitä ennen kotitalouksien on mietittävä keinoja säästää sähkössä ja varauduttava aiempaa suurempiin sähkölaskuihin. 

Sähkön säästäminen on tarpeen paitsi sähkölaskun pienentämisen, myös yhteiskunnan kannalta. Jos sähkön kysyntä on korkeampaa kuin mitä tuotanto, on seurauksena sähköpula. Jos kysyntä on kovaa ja voimaloihin tai sähköverkkoon tulee samanaikaisesti vikatilanteita, voi seurata sähkökatkoja. Suomen lisäksi sähköntuotannon mahdollisesti liian pieni tehokkuus aiheuttaa huolta myös Ruotsissa, Tanskassa, Ranskassa ja Irlannissa.  

Keinoja, miten selvitä sähkölaskusta vuonna 2023

Kotitaloudet ovat vuonna 2022 kireässä taloustilanteessa paitsi sähkönhinnan, myös nousevien korkojen ja inflaation vuoksi. Tästä syystä valtio on päättänyt puuttua ennätykselliseen sähkön hintojen nousuun. 

Kotitaloudet voivat saada helpotusta sähkölaskuihinsa poikkeuksellisen korkeiden hintojen vuoksi. Jos sähkömenot nousevat yli 2 000 euron vuoden 2023 tammi-huhtikuun aikana, voi Verohallinnosta hakea sähkövähennystä. Vähennyksen saamisen edellytyksenä on, että veroja kertyy riittävästi, joista vähennyksen voi tehdä. 

Verohallinnon sähkövähennys on ensisijainen tapa hakea helpotusta sähkömenoihin. Jos kotitalouden verokertymä ei riitä vähennyksen saamiseen, voi Kelalta hakea väliaikaista sähkötukea. Tukea voi saada vakituisessa käytössä olevan asunnon sähkömenoihin, jotka ovat syntyneet ajalla 1.1.–30.4.2023. Tukea haetaan Kelan sivuilla ja liitteeksi tarvitaan sähkölasku.  

Sähkön hintaa yritetään hillitä myös verokannan muutoksella. Aiemmin sähkön arvolisävero oli 24 %, mutta sitä päätettiin alentaa väliaikaisesti 10 prosenttiin. Alennettu verokanta on voimassa 1.12.2022 – 30.4.2023 välisenä aikana. Huomioitavaa on, että verokannan muutos koskee vain myytävää sähköä, ei sähkön siirtoa.  

Osa sähköyhtiöistä on joutunut hakeutumaan konkurssiin hintatason heitellessä. Osa sähköyhtiöistä taas on käärinyt ennätyskorkeilla hinnoilla myös ennätyskorkeita voittoja. Tämä ei sovi sähkölaskujen kanssa kamppailevien kansalaisten oikeustajuun. Valtio tulee ottamaan osansa näistä ylimääräisistä voitoista sähköyhtiöille määrättävän lisäveron muodossa.

Lue myös: 6 keinoa, joilla vähennät sähkönkulutusta >>

Vastaa